• Календар

  • Любимата игра - шах
   2017-06-27

     Думата “шах” идва от персийски и означава император, а думата “мат” означава мъртъв. Който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. През Средновековието и по...

  • МОЕТО УЧИЛИЩЕ
   2017-08-29

     МОЕТО УЧИЛИЩЕ ЕСЕ Училището не е само бялата дъска, по която разкриваме магията на чудния свят на знанието. Училището не е само чина, на който се учим да...

  • Покана до родителите
   2019-10-22

  • Покана за събрание на родителите
   2019-11-13

   Уважаеми родители, ОУ "Любен Каравелов" - Ямбол Ви кани на събрание на родителите за излъчване на представители в обществения съвет към училището.   ПОКАНА  

Добре дошли в сайта на ОУ "Любен Каравелов"!

МОЕТО УЧИЛИЩЕ

IMG_0358.JPG

 

IMG_0341.JPG

МОЕТО УЧИЛИЩЕ

ЕСЕ

Училището не е само бялата дъска, по която разкриваме магията на чудния свят на знанието. Училището не е само чина, на който се учим да овладяваме различни науки и умения.

Ние учителите на ОУ „Любен Каравелов“ – Ямбол, искаме да направим нашето училище място, където да се чувстваме спокойни, уверени, окрилени. Искаме да създадем хармонична учебна среда, в която времето, прекарано тук  е удоволствие.

Чрез декорация на индивидуални визуални проекти  за класни стаи, коридори и фоайета Фондация „Лайтсорс“ ни докосна чрез естетическите послания, които  изпраща на децата. Не сме предполагали, че влиянието на цветове и форми в училище  може да окаже позитивна промяна на психичното и физичното състояние на учениците до толкова, че да им действа релаксиращо, наподобявайки естествена природна среда. Да повиши  и подобри креативния потенциал  на децата и да  възпита любов към красивото.

Убедени сме , че средата ще  въздейства и върху нас - учителите. По този начин няма да пестим сили и енергия и да изпращаме позитивните си послания  на подрастващото поколение.

Надяваме се цветният  и уютен  интериор в училище, да промени всички нас- и  деца,  и учители, и родители  вграждайки   нова    учебна среда,  като пренесе  цветовете от природата в класните стаи.

Затова избрахме за тема на нашия проект “Четирите сезона”. Природата носи мир и съпреживяване, дава творчески импулси.

Понякога ние хората сме безпощадни. Вземаме от природата - с пълни шепи и не се замисляме, че на този свят има и други същества.

Всеки ден, ние - хората замърсяваме почвата с отпадъци, без да се замисляме, че в нея живеят живи организми.

Всеки ден, ние замърсяваме въздуха с отровни вещества и никой не се замисля, че това ни трови.

Всеки ден, ние изсичаме горите и тревните площи, за да строим нови сгради, без да се замисляме, че всъщност ние се разделяме с част от нас.

Не случайно започваме да ценим нещо, тогава когато го загубим!

Много усилия ли изисква това да започнем да ценим и опазваме природата? Просто трябва да осъзнаем, че ако не се грижим за природата, тя рано или късно ще издъхне както и ние, защото сме част от нея.

Затова сме избрали всеки етаж да бъде свързан с природата -различен годишен сезон - пролет, лято, есен, зима, защото всеки сезон крие своеобразна красота и докосва по различен начин емоционалните ни възприятия. Искаме да обвържем Българските традиции с природния кръговрат.

Във времена на криза народите или се сплотяват и оцеляват, или се разединяват и изчезват от историческата сцена.

Българите, един много древен народ, чиято история започва дълги векове преди хан Аспарух да премине Дунава, днес стои на кръстопът. Накъде ще поемат младите? Към забвение и отхвърляне на българското или към изучаване и претворяване на традицията? Това до голяма степен зависи от нас, техните учители, които им даваме пример с отношението си към собствената ни история и култура. Нашият фолклор изумява света с уникалните си ритми и багри. Ще позволим ли това богатство да се изгуби? Наследството, което сме получили от своите предци, съдържа изключителен код за оцеляване през вековете – българският празничен календар.

Празниците събират хората и им дават чувство за принадлежност към общността, чувство на радост от това да изпълниш общ ритуал с близките си. Нека положим малко усилия да изучим своята традиция и след това заедно да намерим начин да постигнем хармония в себе си, като вмъкнем частица от това невероятно наследство в своето напрегнато ежедневие.

Затова върху  фототапетите искаме да  има  кратка информация за най-важните празници от фолклорния календар на българите. За да могат децата да познават основните български календарни празници и свързаните с тях обреди, да осмислят празника като светоусещане и да се възпитава естетическо и нравствено отношение към фолклорния празничен календар.

 

Чрез фондация „ЛайтСорс“ осъществихме нашите идеи и направихме училището такова, каквото го виждаме в своите мечти. Така нашите мечти да станаха реалност. Предлагаме снимки на обновените класни стаи на ІІІ етаж и коридорите. Надяваме се следващата учебна години с общи усилия да подобрим интериора в другите класни стаи и етажи.

 IMG_0370.JPG

IMG_0449.JPG

 

IMG_0410.JPG

IMG_0461.JPG

Проектът за красиво и позитивно училище на фондация „Лайт Сорс“ се реализира в ОУ „Любен Каравелов“ - Ямбол

http://lightsourcecharity.org/bg/projects/

          https://www.facebook.com/LightSourceCharity/